2012. május 29., kedd

6. oldal Látnivalók Búcsúszentlászlónlátogató számláló

Kérem, hogy akinek Búcsúszentlászló történelméhez kapcsolódó bármilyen anyaga (írás, oklevél, fénykép, plakát, képeslap stb.) van szíveskedjen jelezni, személyesen, vagy a 
bollalajosjanos@t-online.hu email címen!

Ha valakinek bármilyen problémája van a blogban megjelenő fényképekkel vagy szöveges anyaggal (jogellenes, erkölcsöt - közösségi esetleg egyéni érdeket sértő) kérem, hogy KÖZVETLENÜL nekem  jelezze az ismert telefonszámaimon, emailban vagy a lakcímemen felkeresve. A segítséget előre is köszönöm!

A templom és a Kálvária a Szent László forrással
Bármelyik irányból érkezve a templom messziről is látható, könnyen megtalálható. Mindkettő műemléki védettségű. Bővebb tájékoztatás: búcsúszentlászlói barokk templom , a ferences rendház és a Kálvária története című oldalon.
A templombelső előzetes telefonos bejelentkezés után díjtalanul megtekinthető.
A Római Katolikus Plébánia telefonszáma a Zala megye 2010 telefonkönyvben (54.old.) megtalálhatók.

Lakóház, volt Kocsma Petőfi u.1
Műemléki védettségű. A XVIII. század elején épült népi barokk stílusban fogadóként, Még 1960-s években is vendéglátóhelyként üzemelt. Jelenleg lakóház. Szépen karbantartott, a falu díszeként is számon tartott épület.





Helyi védettségű épületek, építmények:
Régi Pékség épülete:
A Faluház mögött található épület a XX. század elején építette a Katona család pékségnek, később szikvízkészítő műhelyként üzemelt. Jelenleg, önkormányzati tulajdonban a polgárőrség használja egy részét. Felújítása és hasznosítása betervezve.




 






Széchenyi szobor:
Az iskola névadójának szobra 2002-ben lett átadva, Fischer György szobrászművész alkotása.










II. Világháborús emlékmű:
A Központi parkban található ea gyógyszertár előtt. A háborúban elesett katonáknak és az elhurcolt polgári áldozatoknak állít emléket.









I. Világháborús emléktábla (Nem rendelkezik védettséggel):
A Széchenyi Iskola Nyugati falába beépített gránitlapba bevésve háború katona áldozatainak neve. Felújítást, kis odafigyelést  igényelne az önkormányzat részéről!










Szent Háromság szobor:
A templomkert főbejárata előtt álló szoborcsoport, 1942-ben állították, Faragott kő, ill. műkő






Szent Flórián szobor:
A templom főbejáratával szemben található szobor 1992-ben került átadásra. A tűzvészek (Bajorországban és Ausztriában árvizek is) ellen védő szent (megh. 304.). Magyarországon a tűzoltók védőszentje. Flórián névnapkor (máj.4.) a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendszeres megemlékezést tart a szobornál, ill. hálaadó szentmisén vesz részt a templomban. Szabolcs Péter szobrászművész alkotása.



 


Temlomkerti szobor:
Templom mögött, a kert keleti részében található, félköríves kőburkolatú bolthajtással fedett szobor.











Temetői Kápolna:
A Szent Tamás pusztai földbirtokos Kerkápoly család építette 1912-ben. Itt vannak elhelyezve az 1848-49-s szabadságharc hősének, Kerkápoly Mór honvéd őrnagynak a hamvai. A temető ezért „Nemzeti sírkert” besorolású. A kápolna elé 2010-ben az önkormányzat a temetési szertartások időjárástól védett, kulturált lefolytatásához előtetőt építtetett.


Kőkeresztek:
Négy, Krisztus feszületes kőkereszt helyi védettségű. Dr Romer Flóris bencés tanár, régész szerint a keresztutak kifejezés arra utal, hogy a fontosabb útkereszteződéseket, elágazásokat (Krisztus)kereszttel jelölték meg, amelynek alapzatát kilométer(mérföld) kőnek is használták. Az alapokba bevésték a mindenkori „állíttató” nevét is. A keresztek az időjárás, a rongálások, a természetes erózió következtében néhányszor cserélődtek, de általában helyben maradtak.
 
A pölöskei és nemesszentandrási útleágazásnál:A pölöskei Kellénk-puszta településhez tartozott,  a        mocsaras vidéken az átjutás (gázló, rév) irányát jelölhette.













A központi parkban: 1928-ban helyezték át (ismeretlen helyről) a mai Faluház helyén lévő területre (akkor Nemeshetés vásártere volt), onnan 1947 körül a mai helyére.





Az Arany János és Kossuth utcák kereszteződésében: Eredetileg a Bucsa-Szentandrás közötti karavánúton állt, valószínűleg ez is mocsári átkelőt jelzett a templom megépülése előtt. Ez a terület volt Szent László Egyháza település központja, itt volt a korcsma, az iskola és Sándorháza vásártere.



 






A temetői kápolna melletti: Az előbbiektől eltérő formájú és méretű. Keletkezése és funkciója ismeretlen. Formája, mintázata alapján késő barokk idejére, a XVIII. század végére tehető a keletkezése, közel egyidős lehet a temetővel. A rendszeres lefestés, meszelés a lágy homokkövet tönkre tette, az alakzatot megóvta, de a részleteket, így a feliratokat is letakarta.





Az eddig felsoroltak Búcsúszentlászló országosan és helyileg nyilvántartott és védett építményei voltak.

További látnivalók:
Központi Park:
A falu központjában, a Faluház mellett és mögött húzódik. Díszcserjékkel, bokrokkal, fákkal beültetett terület, aprócska halastóval, kerti padokkal és asztalokkal, séta utakkal. Kellemes pihenést biztosít az ápolt gondozott környezet. Itt van elhelyezve a II. Világháborús emlékmű, és a 2. számú, helyi védettségű kőkereszt.






Pihenő Park:
A Nemessándorházára vezető út mellett, a templomot elhagyva, a híd után balra fordulva, a Szévíz partján található. Egykorú és hasonló jellegű a központi parkkal.









Labirintus:
A labdarúgó pálya és a Szévíz patak között különböző díszcserjékből kialakított „útvesztő”. Kellemes sétát biztosító, kikapcsolódásra alkalmas, szépen karbantartott, csendes terület.





Pihenőhely szülőknek, nagyszülőknek, őszülőknek.
(nem keverendő a következővel)
 Biztonságos játszóeszközök a labirintus mellett







Az iskola udvaron elhelyezett játékok.


A focipálya melletti pihenőhely














Köztemető:
 

A Petőfi utca középtáján található kerítéssel, sövénytujával bekertelve. A falu az évszázadok folyamán körbe nőtte. Keletkezése a XVIII. század második felére tehető, amikor is a Kálvária dombi temetkezési hely kezdett szűknek bizonyulni. A területet hetési nemesek ajándékozták a szerzetnek 1755-ben, temetőnek. A temetőben tizenöt darab XIX. századi síremlék található, sajnos egyre inkább pusztuló állapotban. Némelyiken már a felírat sem olvasható, vagy mert az elemek lekoptatták, vagy az   egészet óvni kívánó kezek a feliratokra is juttattak a javító habarcsból. Érdekesség, hogy az elhunytak születési évét nem, csak az elhalálozáskor megért kort és a temetés idejét tüntetik fel.


 Síremlékek leírása
Az alább felsorolt sírok és síremlékek többsége a XIX. században második felében készült. A  házaspári, családi síremlékek készítési idejének meghatározásakor általában az elsőként elhunyt halálozási időpontja a mérvadó. A nyughelyek Kelet-Nyugat tájolásúak, a feliratok Nyugat irányba néznek (a kivétel jelezve).

1. számú: Három kőkereszt
Elhelyezkedése: a temető É-i szélén a 8. sor magasságában
Valójában síremlékek, erre utal a jobb szélsőn jól olvasható „Itt nyugszik” felirat. Magyarországon egyedülálló csoportosításban. A látható felirat maradvány alapján, egy családhoz tartozó személyeknek készültek. A középsőn egyértelmű az elhalálozás idejére utaló 1859-s évszám.
A többszöri szakszerűtlen javítgatás, a lemeszelések és természetesen az időjárás a feliratokat csaknem olvashatatlanná tette, a nem egy jó minőségű homokkőben

A bal oldali kőkereszt talapzat felöli részét az időjárás annyira kikezdte, hogy sürgős hiánypótlásra szorul, különben baleset veszélyessége miatt rövidesen le kell dönteni.



A Hármas Kereszt állagmegóvását 2011 éviben, az önkormányzat és Szalai Ferenc vállalkozó támogatásával végeztem el.






16. számú:
Elhelyezkedése:  temető É.-i részén, a Barátok sírkertje előtti területen található.
 A ritkaság számba menő, gúla alakú felépítménnyel rendelkező, kissé megdőlt síremlék a temető legrégebbike. A talapzat szemben lévő oldalán a felirat jól olvasható:
ZAEILER ELEONORA
SZÜL NOVEMBER 2 1784(?)
MEGHALT MÁRCIUS 14(?) 1841
BÉKE HAMVAIN(?)
A talapzat hátsó részén is van felirat, tisztítás után valószínűleg az is olvasható lenne.
A gúla rész függőleges repedések találhatok, tömítésük sürgős.
A fénykép a 2011 évi állagmegóvás után készült. A talpazaton lévő feliratokat sajnos így sem lehet elolvasni. Hiánypótlást(tömítést) csak a kovácsoltvas kereszt környékén végeztem, ahol a rozsda és a víz üreget vájt ki.





3. számú:
Elhelyezkedése: az előbbitől Délre, néhány méterre.
A jó minőségű anyagból készült síremléket három személynek állították 1886 körül. A feliratok tisztítás után olvashatók lesznek. A síremlék az elmúlt több mint száz évben karbantartásra nem szorult, így festéssel sem rongálták.

A fénykép a 2011 évi lemosás és impregnálás után készült. A feliratok sajnos csak részben váltak olvashatóvá.


2. számú: Kőfeszület nőalakkal
Elhelyezkedése: a temetői kápolna D.-i oldala mellett.
Készítésének ideje, felállításának körülményei ismeretlenek. Formája, mintázata alapján késő barokk idejére, a XVIII. század végére tehető a keletkezése, közel egyidős lehet a temetővel. A rendszeres lefestés, meszelés az alakzatot megóvta, de a részleteket, így a feliratokat is letakarta. Korhű felújítására(milliós nagyságrendű) érdemes lenne pályázni!

















4-5. számú: 1848-as emlékmű
Elhelyezkedése: a ravatalozó D.-i oldala előtt.
Az 1- s síremlékekhez hasonló rossz állapotban van. A többszörös festékréteg nem csak az összes feliratot lefedte, hanem  a homokkő készítményt légmentesen lezárta, szellőzését nem biztosította. Az alulról felszívott nedvesség által elindított erózió több helyen dobja le a festéket, mállasztja a külső felületeket. Az utólag felszerelt 1848-49 feliratú tábla stílustalan, esztétikailag oda nem illő. A   lábazati rész a díszítő elemek(a süllyesztett köralakba foglalt Dávid csillag szerű , a dárdát tartó ökölbe szorított kezek) alapján régebbinek tűnik a felépítménynél. Ennek készítési ideje összehasonlításos becsléssel a XVIII. szd. végére tehető.


Az emlékmű mögött ledőlt(valószínűleg az eredeti) gránit síremlék, a földbe beágyazódva. Készítésének ideje, stílusa megállapíthatatlan.










Az 1848-s emlékműként megnevezett síremlék állagmegóvását, környékének rendbe tételét az önkormányzat és Szalai Ferenc vállalkozó anyagi támogatásával 2011-ben végeztem el.


Az emlékmű mögötti terület kitisztítása és kiásása után a ledöntött síremléknek tartott kőlapról kiderült, hogy talán a legrégebbi sír fedlapja. A felirata sajnos nem olvasható.





6. számú:
Elhelyezkedése: a főút jobb oldalán, az 1848-s emlékmű előtt, a 10. sorban.
Az egyik legjobb állapotban megmaradt síremlék. Következetes szemmel nézve, a felirat olvasható:
E SÍRHANT FEDI
HORVÁTH MIHÁLY
ORVOS ÚR HAMVAIT
KI ÉLT 78 ÉVET
NEJE
PIROVICS FRANCISKA
MÉLY FÁJDALMÁRA
1853BAN ELHALT

                                                                                                                                              












Síremlék a 2011 évi lemosás és impregnálás után.


















7.számú:
Elhelyezkedése: a temető déli felén a 12. sor magasságában, az Egyedi Jánosné(Montág Erzsébet), Buckó Jenő síremléke mögött.
Viszonylag fiatal síremlék érdekessége hogy kovácsolt vas. Az 1938-ban 98 éves korában elhunyt Kopcsándy Mihály nyughelyét jelöli. A rozsda már itt-ott megkezdte, de még jó állapotban van. Felirata keletre néz.


8. számú:
Elhelyezkedése: a temető déli részén, a 12. sorban helyezkedik el egy öreg tuja tövében.

A mérete alapján is látszik, hogy gyermek síremlék. A 10 éves korában elhunyt Kiss Terézia hamvait jelöli. Jó állapotban van, a Keletre néző felirat is olvasható.





A síremlék a 2011 évi lemosása és impregnálása után olvasható lett a talapzaton levő felirat: "Állíttatta gyászoló anyja Kiss Ágnes"




9. számú
Elhelyezkedése: a temető déli részén, a 7. sor első felében kell keresni.
Impozáns méretével kiemelkedik a többi közül. Jó minőségű anyagból készült, kisebb hiánypótlásra csak a kereszt szorul. A felirat egy része olvasható:
MIKLICS MÁTYÁS
SZÜL 1807 FEBRUÁR 6                                                     
MEGHALT 1863 JAN 16
NÉMET ANNA
NEJE SZOMORÚSÁGÁRA










10. számú:
Elhelyezkedése: a temető déli részén, a 11. sor második harmadában található.
Az 1877-ben elhunyt Porpáczy Ferencnek és nejének nyughelyét jelölő  síremlék jó állapotban van.











11. számú: Kőkeresztes síremlék
Elhelyezkedése: a temető déli részén, a 11. sor környékén.
A jó állapotú síremlék három személy nyughelyét jelöli, Az utolsó elhalálozott 1906-s évszámú.







12. számú: Kereszt torzó



Elhelyezkedése: a temető déli részén, a 9. sor környékén.
A kereszt régen letörhetett, maradványi a 17. sz. síremlék előtt a földbe ágyazva.. Rögzítése a talapzathoz a 2.sz. kereszthez hasonlóan fém kapcsokkal.
13. számú:
Elhelyezkedése: a temető déli szélén, a 20. sor magasságában, a síremlék előtt …..x….. méteres lebetonozott terület.

A síremlék az Eitler-Moód famíliának állít emléket, a formája alapján az állítási idejét a z 1900-s évek elejére becsülöm. A sírkőbe hat személy nevét vésték fel, a legkésőbbi évszám az 1891-s . Jó állapotban van.










14. számú:
Elhelyezkedése: a temető délkeleti részén, az 5. sor végén.

Porpáczy Ferenc és Lajos nevei    
 még jól olvashatók az 1900-ban
emelt síremléken. Viszonylag jó 
állapotban van.

















17. számú:
Elhelyezkedése: a temető délkeleti részén, a 4. sorban.
A feliratok olvashatatlanok. Formájában, alakjában nagy a hasonlatosság a 6. számú síremlékhez., de annál egyszerűbb díszítésű, anyaga gyengébb minőségű homokkő.
A talapzat előtt a fölbe ágyazódott kőkereszt darabok valószínűleg a 12. számú kereszt torzó részei.


15. számú:
Elhelyezkedése: a temető délkeleti részén, a 3. sor végén, az urnafal közelében.
Ledőlt, vagy inkább ledöntött síremlék. A zuhanás ellenére is épségben van, de felirata alig olvasható. 













A síremlék a  2011 évi lemosása és impregnálása után  feliratból szomorú családi tragédiára lehet következtetni. A ledöntéskor letört angyalfejes timpanon a talapzat tetejére lett állítva a síremlék pedig hozzá támasztva.




Itt nyugszik
FAICS JÓZSEFNŐ
szül. Vatin Chrisztina két gyermekével
József és Sándorral
         meghaltak 1871. november hó 11.-én
Áldás és béke hamvaikra
                      

Valószínűleg a  gyakori tűzvészek áldozatai lehettek. A Józsefnő  nem elírás, az akkoriban kezdett asszonyneveket írták így.

Zsidó temető:
A Széchenyi utcán Pölöske felé haladva, a Szili család házát elhagyva, jobbra fordulva, a Hetésbe vezető földút mellett lehet a nyomait megtalálni. A II. Világháború előtti népes zsidó közösség (amely nagyban hozzájárult a község kialakulásához és fejlődéséhez) temetkezési helyének gondozása(kaszálása) az önkormányzatra hárult. Néhány szép sírkő még ma is megvan.




Vasútállomás:
A település 1873-ban kapott vasútállomást, amely csak személyszállításra volt kialakítva,. Helyileg az Arany J. u. 8. sz. környékén volt, ezt később őrházzá alakították, jelenleg lakás.  Napjaink állomása un. Monarchia stílusú,  1928 körül épült, az elmúlt évtizedekben is megtartotta eredeti formáját. Sajnos az ország többi kisállomásához hasonlóan, ráférne a felújítás.

Nincsenek megjegyzések: